Jäikö jokin seikka vaivaamaan? Olemme koonneet vastauksia kysymyksiin laidasta laitaan. Lisää kysymyksiä/vastauksia Googlen sivuilla.
Voit myös ottaa ongelmatilanteissa yhteyttä tukeemme osoitteessa isatuki@jyu.fi
Ongelmia kirjautumisessa?
Saan virheilmoitukseksi "Antamasi käyttäjätunnus tai salasana on virheellinen."
Kirjautumisesi ohjautuu suoraan Googlen sivulle eikä mene JYU:n kirjautumissivun kautta. Tyhjennä selaimestasi evästeet (cookies) ja välimuisti (cache). Ohjeet esimerkiksi täältä.
Joudun tekemään kirjautumisen kahdesti, ensimmäisellä kerralla tulee aina virhe
Kirjanmerkki (bookmark) osoittaa väärään osoitteeseen. Kun luot kirjanmerkin, katso, että osoitteeksi tulee varmasti http://isamail.jyu.fi - mikäli kirjanmerkin osoite on https://login.jyu.fi/idp/Authn/UserPassword, muokkaa kirjanmerkkiä klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla asetukset tms. Muokkaa uudeksi osoitteeksi http://isamail.jyu.fi
Opintojen päättyminen
Matkapuhelin
Tarvitset erillisen salasanan. Saat sen osoitteesta http://sso.jyu.fi menemällä Oma palveluun välilehdelle ""Käyttäjätunnus ja sähköposti" ja klikkaamalla painiketta “Isa-postin mobiilisalasana: [Luo salasana]”. Yksityiskohtaiset, kuvalliset ohjeet löydät osoitteesta http://googletuki.jyu.fi/mobiili
Kaikki Google-sovelluksien ominaisuudet ovat käytettävissä myös matkapuhelimessa. Sähköposti, kalenteri, yhteystiedot, asiakirjanhallinta, sivustot toimivat puhelimessa, joko käytössä olevan selaimen kautta tai erillisillä Java-sovelluksina tai vastaavina riippuen puhelinmallista.
Lisätietoa: Mobiiliohjeet
Kyllä, Google Kalenteri voidaan synkronoida kaikkiin tuettuihin matkapuhelinmalleihin.
Lisätietoa: Matkapuhelinohjeet
Yhteystiedot voidaan synkronoida puhelimeen käyttäen Googlen omaa synkronointityökalua tai kolmannen osapuolen SaaS-apuohjelmaa kuten kalenterin synkronoinnissa.
Lisätietoa: Puhelinohjeet
Kyllä. Push-mail eli ns. IMAP-Idle palvelu on tuettu Googlen-sähköpostissa Gmailissa.
Lisätietoa: Matkapuhelinohjeet
Sähköposti
Onko sähköposti osoite etunimi.x.sukunimi@student.jyu.fi vai se siellä oikeassa yläkulmassa näkyvä käyttäjätunnus@student.jyu.fi?
Molemmat osoitteet toimivat, mutta ensisijaisesti tarkoitus on käyttää etunimi.x.sukunimi –osoitetta.
Lähettäjän osoitteen vaihtaminen etunimi.x.sukunimi@student.jyu.fi <-> käyttäjätunnus@student.jyu.fi
Jos haluat vaihtaa lähettäjän osoitteena näkyvän osoitteen toiseksi, kirjaudu sivulle isamail.jyu.fi , klikkaa sivun oikeasta yläreunasta hammasratas-kuvakkeesta Asetukset (Settings) > Näytä kaikki asetukset (See all settings), ja mene välilehdelle Tilit (Accounts). Näet kohdassa Viestin lähetysosoite: lyhyen ja pitkän osoitteen, toinen on oletus (default) ja voit vaihtaa lähetysosoitetta klikkaamalla toisen vieressä linkkiä aseta oletukseksi (make default).
Miten voin käyttää postiani Thunderbirdillä, Outlook Expressillä, Eudoralla tai muulla sähköpostiohjelmalla?
Katso ohjeet osiosta Sähköpostiohjelmat
Miten saan siirrettyä sähköpostit Isa-postista toiseen Gmail-tiliin?
Katso ohjeet täältä
Eikö sähköpostissa ole kansioita?
Gmail käyttää tunnisteita, jotka ovat paljon kätevämpiä! Samaan viestiin voit laittaa useita tunnisteita, jolloin viesti voi olla useissa "kansioissa" samanaikaisesti.
Katso Googlen Gmail ohje
Minulla oli vanhassa Webmailissa käytössä @jyu.fi -osoitteita ennen kuin siirryin Isa-postiin. Mitä näille osoitteille tapahtuu?
Vanhat @jyu.fi -osoitteet jäävät voimaan ja ne edelleenohjautuvat Isa-postiin. Kaikki viestit jotka tulevat käytössäsi olleisiin @jyu.fi -osoitteisiin tulevat jatkossakin perille Isa-postiin, mutta et pysty käyttämään Isa-postissa lähettäjäosoitteena @jyu.fi -osoitteita.
Onko mahdollista saada etunimi.sukunimi@student.jyu.fi-osoite? Tai onko mahdollista saada etunimi.sukunimi@jyu.fi-osoite?
Valitettavasti ei ole.
Onko yliopiston Gmail-tili mahdollista yhdistää toiseen Gmail-tiliin?
Valitettavasti ei ole.
Minulla on webmailissa kansiota. Siirtyvätkö ne Isa-postiin?
Kyllä. Kansiot siirtyvät Isa-postiin "Webmail"-tunnisteiden alle.
Jatko-opiskelijoiden postilaatikko
Jatko-opiskelija voi hakea laitokseltaan käyttöoikeutta yliopiston Exchange-järjestelmään. Sitä käytettäessä osoite pysyy muuttumattomana (lukuunottamatta samannimisen yliopistolaisen tuloa). Hakulomake löytyy sivulta https://www.jyu.fi/thk/lomakkeet/jatko-opiskelijan-email
Laitoksen johtaja päättää käyttöoikeuden saamisesta.
Google-sovellukset
Oma nimeni ei näy oikeanlaisena/nimessäni on ääkkösiä, jotka eivät näy lähetysnimessä.
Ylläpito korjaa nämä kunhan ehtii, mutta sillä välin voit korjata sen itse valitsemalla
Asetukset->Tilit-välilehti->Viestin lähetystiedot-> Muokkaa tietoja -> oikea nimi
Voinko käyttää muilla ohjelmilla tekemiäni tiedostoja?
Voinko jakaa dokumentin organisaation ulkopuolelle ilman, että käyttäjillä on Google-tili (ei edellytä kirjautumista)?
Ovatko Google-sovellukset yhteensopivia Microsoftin Office -tuotteiden kanssa?
Voit tuoda palveluun useita erilaisia dokumentteja ja tiedostoja. Voit myös helposti viedä palvelusta valmiita dokumentteja omalle koneellesi.
Lisätietoa:Katso lisätietoa käyttöohjeista.
Kyllä voi. Dokumentti tulee jakaa julkiseksi verkossa ja lähettää linkki siihen sähköpostilla. Näin jaettu dokumentti ei näy hakukoneisssa vaan vaatii aina linkin.
Google-dokumentit: Kyllä, Google-dokumentit on yhteensopiva Microsoft Office -tiedostomuotojen ja monien muiden standardien (kuten PDF, OpenOffice ja ODF) kanssa. Tiedostoja voidaan viedä ja tuoda Microsoftin vakiotiedostomuodoista näihin yleisiin tiedostomuotoihin ja päinvastoin. Tuotteet on suunniteltu avoimien standardien mukaisiksi ja ne ovat yhteensopivia monien muiden ohjelmistojen kanssa.
Viestintä ja yhteistyö: Google-sovellukset on laadittu avoimelle ja laajennettavalle alustalle integroinnin ja laajentamisen mahdollistamiseksi. Googlen avoimen API-standardin Gdatan ansiosta Google-sovellusten, kuten Google-dokumenttien, Google-kalenterin ja Gmailin, sisältämien tietojen ohjelmallinen käyttö on helppoa ja turvallista. Lisäksi Googlen suosittu gadgetien suunnittelualusta on ihanteellinen ratkaisu yrityssovellusten yhdistämiseen ja työnkulkujen integrointiin yritysten tarpeiden mukaisesti. Tarvittava aika ja kustannukset ovat vain murto-osa perinteisiin suunnitteluympäristöihin (esim. .NET, SOAP) verrattuna. Alustalla on suunniteltu yli 50 000 gadgetia, joista monet liittyvät yrityssovelluksiin, kuten asiakashallinta- ja toiminnanohjausjärjestelmien integrointiin sekä työnkulun hallintajärjestelmiin.
Lisätietoa: Lähettäminen ja vieminen: Kiintolevylle tallentaminen
Katso lisätietoa käyttöohjeista (Asiakirjojen tuominen Google-sovelluksiin).
Voinko soittaa videopuheluita?
Kyllä voit. Henkilöiden väliset puhelut onnistuvat suoraan internetselaimesta!
Lisätietoa: Katso lisätietoa pikaviesteistä
Siirtyvätkö kalenterien tiedot Korpista Googleen?
Korppi-kalenterin saa näkymään Googleen, mutta kaksisuuntaista synkronointia ei toistaiseksi ole. Eli Googlessa tapahtumiin tehtävät muutokset eivät vaikuta Korpin tapahtumiin.
Ohjeet: Kalentereiden synkronoinnista
Miten luon verkkosivuja?
Google-sovellusten sivusto-työkalulla on helppo luoda verkkosivuja ja päivittää niitä. Mm. tämä sivusto on luotu sivustoilla.
Tarvittaessa voit lisätä myös "www."-etuliitteen julkisille sivuillesi, eli tehdä esimerkiksi yrityksen kotisivut.
Lisätietoa: Sivustojen ominaisuuksia
Kuinka voin varmuuskopioida tietoni Googlen palvelimelta?
Kuka omistaa Google-dokumenteissa olevat tiedot?
Mikä tekee Google-sovelluksista turvallisen?
Mitkä ovat Software as a Service -ratkaisun tietoturvaedut?
Google varmuuskopioi kaikki tiedot palvelimeltaan säännöllisin väliajoin. Varmuuskopiointia ei itse tarvitse suorittaa.
Sähköposti:
Jos sähköpostilaatikkosi olisi jostain syystä täyttymässä, voit ostaa lisää tallennustilaa. Tai voit arkistoida (yli 25 GB:n osalta) sähköpostia käyttämällä näppärää työkalua nimeltään gmail-backup.
Dokumentit:
Voit ladata suuren määrän tiedostoja yhdellä kertaa, jolloin ne latautuvat tietokoneellesi pakatussa tiedostomuodossa (ZIP).
Muista että palvelimelta talteen kopioimasi tiedot tulee säilyttää turvallisessa paikassa.
Tekijänoikeus ja muut oikeudet, jotka sinulla jo on lähettämääsi tai näyttämääsi sisältöön, pysyvät itselläsi. Kuten käyttöehdoissa mainitaan, Google ei esitä Google-dokumenttien sisällön omistamiseen tai hallintaan liittyviä vaateita. Jos päätät jakaa asiakirjoja muiden kanssa, Googlella on käyttöehtosopimuksen mukaan tarvittavat oikeudet asiakirjojen näyttämiseen valitsemillesi käyttäjille sekä niiden muokkaamiseen eri näyttöihin sopiviksi
Lisätietoa: Google: Security and Privacy
Googlella on käytössään yksi maailman laajimmista hajautetuista tietokeskusverkoista, ja se pyrkii kaikin tavoin turvaamaan palvelinten sisältämät tiedot ja aineettoman omaisuuden. Laitteistoja suojataan kellon ympäri ja ympäristön turvallisuudesta vastaa erikoistunut turvallisuustiimi. Tietoja suojaavat hallintalaitteet, prosessit ja käytännöt ovat läpäisseet SAS 70 Type II -auditoinnin. Tietoturvakäytännöt koostuvat kolmesta tärkeästä osatekijästä:
Ihmiset:
Googlen palveluksessa on kokopäiväinen tietoturvatiimi, joka koostuu johtavista tieto-, sovellus- ja verkkosuojauksen asiantuntijoista. Tiimi vastaa yrityksen uloimmista puolustusjärjestelmistä, tietoturvan tarkastusprosesseista ja muokatusta tietoturvainfrastruktuurista sekä Googlen tietoturvakäytäntöjen ja -standardien kehittämisestä, dokumentoinnista ja käyttöönotosta.
Prosessi:
Turvallisuuden varmistaminen on Googlelle ominaista. Jokainen sovellus luodaan alusta alkaen turvallisuutta silmälläpitäen. Google-sovellukset käyvät läpi useita turvallisuustarkastuksia osana Secure Code -suunnitteluprosessia. Sovellusten suunnitteluympäristön käyttö on tarkkaan rajoitettu ja valvottu, jotta se olisi mahdollisimman turvallinen. Lisävarmuutta tuovat säännölliset ulkoiset turvallisuusauditoinnit.
Tekniikka:
Google-sovellusten tiedot on jaettu ja salattu eri palvelimille ja levyille, joten ihmisten ei ole mahdollista tulkita niitä. Tiedot on kopioitu eri tietokeskuksiin varmennuksen ja jatkuvan käytettävyyden mahdollistamiseksi. Väärinkäytön riskin vähentämiseksi kukin Googlen palvelin on räätälöity käyttötarkoitukseensa ja sisältää vain tarvittavat ohjelmistokomponentit. Lisäksi homogeeninen palvelinarkkitehtuuri mahdollistaa tarvittaessa nopeat päivitykset ja määritysten muutokset koko verkkoon.
Lisätietoa:
Kuinka hyvässä suojassa yrityksesi arkaluonteiset tiedot ovat?
Built with security and reliability in mind
Google-sovellusten tietoturva "Security White Paper" (PDF)
Kun käytetään perinteisiä ratkaisuja, käyttäjät tallentavat tietoja suojaamattomiin USB-muistitikkuihin, levyille ja kannettaviin, jotta niitä on helppo käyttää. Google-sovelluksissa käyttäjät pääsevät tietoihin käsiksi turvallisesti missä tahansa, joten heidän ei enää tarvitse tallentaa arkaluonteisia tietoja paikallisesti. Google-sovellusten 99,9 % käyttöaikatakuu varmistaa, että työntekijät voivat käyttää tietoja aina, kun niitä tarvitaan. Palvelutasosopimus, jossa annetaan 99,9 % käyttöaikatakuu, tarjotaan Google-sovellusten premium-versiota käyttäville organisaatioille, kuten Google-sovellusten premium-version käyttöehdoissa mainitaan.
Googlen palvelut
Googlen tarjoamat palvelut toteutetaan hyödyntämällä useita datakeskuksia eri puolilla maailmaa. Google tallentaa datan hajautetusti useaan
palvelinkeskukseen, jotta se voi taata keskeytyksettömän palvelujen saatavuuden. Tiedon tallennuksessa ja palveluiden tuotannossa Google
noudattaa Safe Harbor-tietosuojaperiaatteita. Lisätietoja Safe Harbor- käytännöistä ja toimintamallista löytyy osoitteesta Suomen tietosuojavaltuutetun sivuilta http://www.tietosuoja.fi/25914.htm sekä Yhdysvaltain kauppaministeriön Safe Harbor-järjestelmän aloitussivulta http://www.export.gov/safeharbor/.
Tietojen käsittely ja tietosisältöjen luotettavan tallentaminen toteutetaan vuosittain auditoitavan tietosuojakäytännön mukaisesti ja tiedot on tallennettu aina vähintään kahteen datakeskukseen.
Googlen tietosuokakäytäntö: http://www.google.fi/intl/fi/privacy/privacy-policy.html
Google-sovellusten käyttöehtoihin liittyvät erimielisyydet ratkaistaan ehtojen mukaisesti Englannissa. Teoriassa ratkaistavaksi voisi tulla tilanne, jossa Google on lukinnut tai poistanut käyttäjän käyttäjätunnuksen väärinkäytön vuoksi ja käyttäjä haluaa riitauttaa asian. Tyypillinen esimerkki on Gmail sähköpostitilin käyttäminen roskapostin levittämiseen tai toisen käyttäjän tekemä ilmoitus sopimattomasta julkisesta sisällöstä Googlen palvelussa, esimerkiksi Sivustoissa. Mikäli pyyntö poistaa esimerkiksi henkilöä herjaava tai uhkaileva sisältö tulee suomalaiselta viranomaiselta, sovelletaan Suomen lakia.
Google voi luovuttaa oikeuden päätöksellä suomalaisen (tai Suomessa opiskeleva toisen maan kansalainen) käyttäjän tietoja ainoastaan Suomen viranomaisille, mikäli kyse on kansainvälisestä oikeusapupyynnöstä, on Keskusrikospoliisi asiasta vastaava viranomainen. Google muiden teknologia- ja viestintäyritysten tapaan vastaanottaa eri maiden viranomaisilta pyyntöjä palveluidensa ja tuotteidensa käyttäjiin liittyvien tietojen luovuttamisesta. Google on kehittänyt avoimuuden lisäämiseksi Government Requests Tool -työkalun, jossa näytetään pääasiallisesti rikosten tutkintaan liittyvien tietopyyntöjen määrä. Lisätietoja työkalusta ja tietopyynnöistä on Government Requests Toolin usein kysytyissä kysymyksissä.
Sopimuksellisesti Googlelle ei luovuteta mitään tietoja. Google vain käsittelee tietoja yliopiston toimeksiannosta. Palvelun tuottamista varten
palveluun viedään opiskelijan nimi, siitä muodostettu sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus.
Tekijänoikeus ja muut oikeudet, jotka sinulla jo on lähettämääsi tai näyttämääsi sisältöön, pysyvät organisaatiollasi (Jyväskylän yliopisto). Kuten käyttöehdoissa mainitaan, Google ei esitä Google-dokumenttien sisällön omistamiseen tai hallintaan liittyviä vaateita. Jos päätät jakaa
asiakirjoja muiden kanssa, Googlella on käyttöehtosopimuksen mukaan tarvittavat oikeudet asiakirjojen näyttämiseen valitsemillesi käyttäjille sekä niiden muokkaamiseen eri näyttöihin tai päätelaitteisiin sopiviksi.
Jyväskylän yliopisto on rekisterinpitäjä kaikkien yliopiston käytössä olevien Googlen palveluiden osalta. Sähköpostipalvelusta ei ole erikseen rekisteriselostetta. Sen tiedot ovat osa yliopiston käyttäjähallintaa, jonka rekisteriseloste löytyy sivulta https://www.jyu.fi/thk/palvelut/rekisteriselosteet
Google rahoittaa yliopistoja ja tutkimusta ympäri maailmaa. Google on perustettu Standfordin yliopistossa ja sen vuoksi oppilaitosten tukeminen on Googlelle tärkeä osa sen yhteiskuntasuhteita rakentavaa toimintaa. Yliopistojen ja muiden oppilaisten lisäksi myös voittoa tuottamattomilla yhdistyksille on mahdollisuus saada Google-sovellukset maksutta käyttöönsä.