Isa-posti

Isa-posti (Gmail) on internetpohjainen sähköpostipalvelu, joka yhdistää perinteisen sähköpostin parhaat puolet Googlen edistyksellisiin hakuominaisuuksiin. Uusi Isa-posti antaa käyttäjälleen suuren tallennuskapasiteetin ja tehokkaan roskapostisuodatuksen. Uuden Isa-postin muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat mm:

Kirjautuminen

Kirjaudu palveluun osoitteessa: isamail.jyu.fi Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksellasi.

 

Isa-posti eli Gmail

Google-sovellusten välillä liikkuminen

Eri Google Apps-sovellusten välillä pääset liikkumaan helposti oikean yläkulman painikkeiden avulla.  Google-sovellukset löytyvät sovelluskuvakkeen alta (). Klikkaamalla sovelluksen kuvaketta valitset haluamasi tuotteen, joka aukeaa erilliseen välilehteen verkkoselaimessasi. Lisää sovelluksia löydät alareunan Lisää-linkin alta. 

Viestien ketjuttuminen

Isa-posti  yhdistää saman aiheen alle kuuluvat viestit yhdeksi viestiketjuksi. 

Näet samaan aiheepiirin liittyvän uuden viestin lihavoituna viestinäkymässä sekä suluissa numeron (kuva yllä, esimerkki otsikolla JYU Kouluttajakoulutus 6.9.2011), joka ilmoittaa samaan aiheeseen kytkeytyvien keskustelujen/viestien määrän.

Viestien ketjuttuminen                                                      

Viestien ketjuttuminen helpottaa sinua kokonaisuuden hahmottamisessa, eikä sinun tarvitse etsiä yksittäisiä aiheeseen liittyviä viestejä erikseen. Viestiä avatessa viestit ovat korttipakkamaisessa näkymässä, uusin viesti alimmaisena. 

Pääset tarkastelemaan yksittäistä viestiä napsauttamalla sitä. Jos haluat tarkastella kaikkia viestejä yhdellä kertaa, voit laajentaa viestinäkymän oikeassa ylälaidassa sijaitsevan Laajenna kaikki -kuvakepainikketta napsauttamalla. Napsauta viestiä, johon haluat vastata. Edelleen lähetettäessä viestiä, huomaathan että keskusteluun ketjuttuneet aiemmat viestit tulevat näkyviin edelleen lähetettävässä viestissä. Halutessasi voit poistaa nämä maalaamalla alueen ja poistamalla tekstin.

Viestiketjun oikeaan laitaan tulee näkyviin "henkilö-widget", josta näet nopeasti tiedot keskustelussa mukana olevista henkilöistä. Napsauttamalla ketjussa yhden mukana olevan henkilön nimeä ja sen jälkeen kohtaa "näytä tiedot", saat näkyviin viimeisimmät yhteistoiminnot kyseisen henkilön kanssa, kuten viimeisimmät keskustelut, yhteiset kalenteritapahtumat sekä viimeksi päivitetyt yhteiset dokumentit. 

Viestin lähettäminen

Viestinkirjoitusikkunan toiminnot:

1. Vastaanottajan sähköpostiosoite (lopusta saat lisättyä kopio tai piilokopio vastaanottajia klikkaamalla esim. kohtaa "kopio")

2. Aihe, eli vapaamuotoisesti kirjoitettava viestin otsikko

3. Viestikenttä, johon varsinainen viesti kirjoitetaan

4. Fontin muotoilu työvälineet

5. Liitetiedoston liittäminen "klemmari" -kuvakkeesta. + -merkin takaa löytyy muita liiteen lisäämisen mahdollisuuksia, kuten suoraan liittäminen Drivestä.

6. Oikean alareunan nuolesta aukeaa valikko, jonka alta löytyy monipuolisesti toimintoja, kuten lukukuittaus ja tunnisteen lisääminen jo lähtevään viestiin.

7. Roskakori -kuvakkeesta hylkäät viestin luonnoksen

8. "Tallennettu" -teksti kertoo Gmailin automaattisen tallenuksen olevan ajantasalla

9. Kun viesti on valmis, paina lopuksi "Lähetä".

Viestiin vastaaminen

*Löydät vastaa- painikkeen vierestä pudotusvalikon, josta löydät useampia toimintovaihtoehtoja, kuten Vastaa kaikille, Lähetä edelleen ja Tulosta.

Viestin poistaminen ja arkistointi

Isa-posti eli Gmail tarjoaa sinulle 30GB:n Driven kanssa jaetun sähköpostitilan, joten sinun ei tarvitse tilan puutteen vuoksi poistaa viestejäsi. Sen sijaan suosittelemme sinua arkistoimaan viestejäsi. Näin postilaatikossasi ei ole turhia viestejä, mutta löydät ne helposti pitkänkin aikajakson jälkeen.

Arkistoinnissa viestit siirretään pois postilaatikosta Kaikki viestit -kansioon. Arkistoidut viestit voidaan nähdä Kaikki viestit -kansiossa tai niihin lisättyjen tunnisteiden avulla. Lisäksi ne näkyvät Isa-postin hakutuloksissa. Kun arkistoituun viestiisi vastataan, keskustelu, jossa arkistoitu viesti on, ilmestyy postilaatikkoosi uudelleen.

Viestien arkistoiminen:

1. Valitse viesti valitsemalla lähettäjän nimen vieressä oleva valintaruutu. Valinnan jälkeen toimintopainikkeet tulevat aktiiviseksi viestinäkymän yläpuolelle.

2. Valitse arkistoi -painike (nuolikuvake viestinäkymän yläpuolella). 

Liitteet

Lisäät liitteen sähköpostiviestiin kätevimmin vetämällä ja pudottamalla sen kohtaan Pudota tiedostot tähän. Voit myös hakea tiedoston työasemaltasi napsauttamalla kohtaa Liitä tiedosto (kirjoitusikkunan kuva, kohta 5).

Liitteitä koskevat rajoitukset:

"ade", "adp", "bat", "chm", "cmd", "com", "cpl", "dll", "exe", "hta", "ins", "isp", "jse", "lib", "mde", "msc", "msp", 

"mst", "pif", "scr", "sct", "shb", "sys", "vb", "vbe", "vbs", "vxd", "wsc", "wsf", "wsh"

Hakutoiminnallisuus

Sähköposti-ikkunan ylälaidassa oleva hakukenttä mahdollistaa sähköpostin tehokkaan hakemisen, hyödyntäen Googlen hakukoneen teknologiaa. Kun etsit jotain viestiä, voit syöttää sanan tai lauseen hakukenttään ja napsauttaa Haku- painiketta.

Katso tästä linkistä lista hakulausekkeista, joita voit käyttää hakujen tarkentamiseen

Tunnistenäkymä

Sähköpostin tehokas käyttö perustuu usein kansioiden käyttöön. Google-sovelluksissa ja Isa-postissa kansioita kutsutaan tunnisteiksi. Yhdellä sähköpostilla voi olla useita tunnisteita tai tunniste voi liittyä useaan sähköpostiin, eli voit viedä yhden sähköpostiviestin usean tunnisteen/kansion alle samanaikaisesti. Tehokas tunnisteiden käyttö auttaa sinua pitämään sähköpostisi järjestyksessä ja helposti löydettävissä kohdennettujen aihepiirien sisältä.

Luomasi tunnisteet näkyvät myös kansiona sähköpostisi vasemmassa laidassa (kuva).

Kuinka luon tunnisteita? Lue lisää kohdasta: Tunnisteiden luominen

Tunnistekansion nimen perään tulee suluissa näkyviin kyseisellä tunnisteella merkittyjen lukemattomien postien määrä. Jos myöhemmin huomaat, että Oppilaskunta-tunnisteella merkitty sähköpostikeskustelu liittyy esimerkiksi myös omaan kouluttautumiseesi, voit lisätä samalle viestille toisen tunnisteen nimeltä Koulutus. Tämän jälkeen kyseisellä sähköpostilla on sekä Oppilaskunta- että Koulutus-tunniste ja sama viesti löytyy molempien kansioiden alta. 

Esimerkki: Vasemman puoleisessa kuvassa Koulutuskansiossa on kaksi (2) lukematonta Koulutus-tunnisteella merkittyä postia.

Voit myös automatisoida tunnisteiden lisäämisen viesteihisi (katso seuraava kappale).

Isa-mailissa on myös ns. painiketunnisteita, jotka tunnetaan nimellä Tähdelliset ja Tärkeät. Niiden avulla on mahdollista merkitä viestejä, lajitella niitä ja määritellä erilaisia postilaatikko tyylejä. Ne toimivat klikkaamalla kuvakkeen päällä, jolloin päällä ON -asento on keltainen painike ja OFF väritön.

Suodattimet

Voit asettaa suodattimien avulla sähköpostiisi sääntöjä, esimerkiksi ohjata tietyltä vastaanottajalta tulevat sähköpostit suoraan luomasi tunnisteen alle (katso ohje täältä).

Voit luoda suodattimen joko hakuasetusten vieressä näkyvän pudotusvalikon kautta tai sähköpostin asetuksista Suodattimet- välilehdeltä. Huomaathan, että jos sinulla oli aiemmassa Jyväskylän yliopiston webmailissa suodattimia käytössä, niin ne eivät siirry automaattisesti uuden Isa-postin puolelle, vaan sinun tulee luoda suodattimet uudelleen. 

        

 

 Kuva 2: Suodattimen luominen, vaihe 2.

Kuva 1: Suodattimen luominen, vaihe 1.

Yllä olevan kuvan esimerkissä Tiinalta tulevat liitteelliset viestit, joissa esiintyy sana koulutus ohittavat postilaatikon ja siirtyvät suoraan Koulutus-tunnisteen alle.

Pikaviestit

Käyttöliittymään tutustuessasi huomaat vasemmassa navigointipalkissa linkkien alapuolella olevan pikaviestiruudun.

Pikaviestimen kautta on mahdollista kirjoittaa ja lähettää viestejä, sekä soittaa Hangouts -videoneuvotteluita yhden tai jopa 15 muun käyttäjän kanssa. Lue lisää toiminnoista täältä.

Pikaviestimen käyttö, tekstikeskustelu

Jos et muuta keskustelua epäviralliseksi, pikaviestikeskustelut arkistoidaan ja tallennetaan Gmailiin Pikaviestit-tunnisteella merkittyinä. Näin voit tehdä hakuja keskustelujen sisällöstä tai selata aiempia keskusteluja napsauttamalla Pikaviestit -tunnistetta.

Sähköpostin yhteystiedot

Isaposti tallentaa automaattisesti yhteystietoja sitä mukaan kun niitä käytetään viestittelyssä (tämän asetuksen voi myös ottaa pois päältä asetuksista). Yhteystietoihin pääset sähköpostin yläreunan navigointipalkista, kohdasta Yhteystiedot

Lisätiedot yhteystiedoista täältä.

Sähköpostin asetukset

Isa-postin asetuksiin pääset postilaatikon oikean ylänurkan rataskuvakkeen kohdasta Asetukset.

Asetuksia muokkaamalla itsellesi sopiviksi voit tehostaa sähköpostin käyttöäsi monin tavoin. Tässä on esitelty lyhyesti eri välilehtien alta löytyvät tärkeimmät ominaisuudet. Sähköpostin asetukset-välilehdet.

Sähköposti Offline -tilassa

Isa-postia on mahdollista käyttää myös ilman verkkoyhteyttä Gmail Offline -toiminnon avulla.

Katso ohje Gmail Offlinen asentamiseksi täältä.

Lisää ohjeita Googlen sähköpostin tukikeskuksesta: