Sähköpostin tietoturva
Tässä on luettelo asioista, jotka on hyvä tietää erityisesti kun käytät postia Jyväskylän yliopiston ulkopuolella.
Gmailin turvatarkastuslistan avulla voit helposti testata ja toteuttaa vinkit turvalliseen sähköpostin hyödyntämiseen: http://mail.google.com/support/bin/static.py?hl=fi&page=checklist.cs&tab=29497
Tietokoneesi
Virus-ja haittaohjelmat
Tarkistamalla koneesi säännöllisesti virusten ja haittaohjelmien varalta pidät huolta sähköpostisi lisäksi myös oman tietokoneesi tietoturvasta.
Käyttöjärjestelmän päivitykset
Käyttöjärjestelmän korjauspäivitysten asentaminen on vähintään yhtä tärkeä osa tietoturvaa kuin viruksilta ja haittaohjelmilta suojautuminen. Käyttöjärjestelmän automaattinen päivitys kannattaa ottaa käyttöön ja antaa sen hakea ja asentaa tärkeät päivitykset heti, kun niistä ilmoitetaan.
Ohjelmistopäivitykset
Käyttöjärjestelmän automaattinen päivitys ei sisällä käyttöjärjestelmään lisättyjä ohjelmistoja kuten Adobe Reader ja Adobe Flash Player, sekä Java. Näihin saa kytkettyä päälle niihin sisäänrakennetun automaattisen päivityksen, joka hakee päivitykset ja tarjoaa niitä asennettavaksi.
Selainten päivitykset
Käy ensin selaimen valmistajan sivuilla tarkistamassa, onko selaimesta tullut uutta täysversiota.
Varmista vielä, että selaimesi on määritetty hakemaan päivitykset automaattisesti. Automaattinen päivitys saattaa hakea vain asennetun version päivityksiä (eli numero.päivitys, esimerkiksi Firefox 3.x -> päivitys versioon 3.6) eikä välttämättä osaa hakea ja tarjota asennettavaksi seuraavaa versiota (esimerkiksi Firefox 4.0).
Selainten liitännäiset, laajennukset ja työkalut joille olet antanut käyttöoikeuden Google-tilisi tietoihin
Nämä ovat ohjelmia jotka suorittavat tiettyjä tehtäviä, esimerkiksi tarkistavat sähköpostisi automaattisesti. Määritä selaimesi päivittämään nämä lisäosat automaattisesti tai päivitä ne käsin. Google ei voi taata muiden kuin itse julkaisemiensa palvelujen ja ohjelmien tietoturvallisuutta. Voit tarkistaa minkä palveluiden on sallittu käyttää tiliäsi avaamalla Gmailista Asetukset - Tilit - Google-tilin asetukset.
Google-tilin (Isa-postin) asetukset
Valitse tilillesi turvallinen salasana.
Salasanan olisi hyvä olla vähintään 10 merkkiä pitkä ja sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Älä käytä samaa salasanaa muissa palveluissa! Jos olet rekisteröitynyt muuhun palveluun Gmail-sähköpostiosoitteellasi ja samalla salasanalla, palvelun tietoturvan vaarantuessa myös Google-tilisi tunnukset ovat muiden käytettävissä.
Isa-postin asetukset
Välilehti Tilit: Tarkista, että Viestin lähetysosoite, sekä mahdollinen vastausosoite ovat oikein.
Välilehti Suodattimet: Varmista, ettei mikään suodatin ohjaa postejasi roskakoriin, roskaposti-kansioon tai tuntemattomaan osoitteeseen.
Välilehti Edelleenlähetys ja POP/IMAP: Varmista, ettei postejasi edelleenlähetetä tuntemattomaan osoitteeseen.
Lisäksi
Varo viestejä, joissa pyydetään käyttäjätunnustasi tai salasanaasi. Yliopisto, Google tai mikään muukaan taho ei koskaan pyydä näitä tietoja.
Älä koskaan anna salasanaasi sivulla, jolle olet päätynyt viestissä saamasi linkin kautta, vaikka sivu näyttäisi Isa-postin kirjautumissivulta.
Älä kerro kenellekään salasanaasi tai turvakysymystä ja sen vastausta. Jos annat nämä tiedot jollekulle, vaihda ne mahdollisimman pian.
Poista selaimen tallentamat lomakkeet, salasanat ja evästeet ja tyhjennä välimuisti säännöllisesti. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät julkista tietokonetta.
Valitse Pysy kirjautuneena sisään vain käyttäessäsi omaa tietokonettasi.
Jos epäilet jonkun käyttäneen Isa-postin tiliäsi, voit tarkistaa viimeisimmät kirjautumiset Isa-postisi etusivulta kohdasta Tiedot