Google Sivustot on helppokäyttöinen selaimen päällä toimiva työkalu, jonka avulla laadit helposti Sivuston, joka saattaa olla yksinkertainen julkinen kotisivu tai tietylle ryhmälle suljettu projektisivusto, joka koostaa yhteen kaikki Google-sovellusten tehokkaat ominaisuudet. Voit jakaa sivustolla tekstiä, kuvia, dokumentteja, videoita, kalentereita, lomakkeita jne.


Sivuston luominen

Pääset siirtymään sivustoille Isamailin oikean yläkulman navigointipainikkeen kautta. 
Napsauta seuraavassa ikkunassa painiketta Luo.


Aloita sivuston luominen nimeämällä sivusto. Voit luoda sivuston joko valmiin mallin tai teeman pohjalta (Valitse teema).
Teemat ovat yksinkertaisia sivupohjia joiden avulla on helppo lisätä ulkoasu Sivustolle. Malligalleriassa on lukuisia valmiita teemoja, joita voit myös tallettaa itse lisää.

Nimettyäsi sivuston sen osoite (URL) muodostuu automaattisesti.
Napsauta lopuksi Luo -painiketta.Sivujen muokkaaminen Muokkaa sivua -painikkeen (kynäkuvake) kautta pääset editoimaan sivuja tekstinkäsittelyohjelmista tutuilla työkaluilla. Kuvakkeet löytyvät Sivustojen oikeasta yläreunasta.
Lisää -valikon alta löytyvät esimerkiksi versiohistoriaan, ylläpitoon ja sivumalleihin liittyvät valinnat muokkaustilan ollessa aktiivisena.


Muokataksesi sivua napsauta ensin Muokkaa sivua -painiketta. Kun olet muokkaustilassa, voit kirjoittaa tekstiä suoraan sivulle.

Lisää -valikon alta pääset upottamaan tekstin lisäksi myös muuta sisältöä sivuille, kuten kuvia, kalentereita, Google-karttoja, asiakirjoja tai laskentataulukoita. Lisää -valikosta löytyvät myös Googlen ja kehittäjien tarjoamat erilaiset gadgetit. Voit esimerkiksi upottaa uutissyötteen tai sää-applikaation sivustolle. Lue lisää sisällön upottamisesta ja muokkaamisesta täältä.

Muoto-, Taulukko- ja Asettelu -valikot mahdollistavat sivun muokkauksen ja taulukoiden lisäämisen.


Sivumallit

Uuden sivun voi luoda oikean yläreunan "Uusi sivu"- painikkeesta

Kun luot uuden sivun sivustollesi:

Verkkosivu on yksinkertaisin sivupohja, johon voit kirjoittaa ja upottaa sisältöä haluamallasi tavalla. Sivua voi muokata tekstinkäsittelyohjelmista tutulla tavalla. Voit myös tuoda sivulle asiakirjoja ja mahdollistaa sivun tai dokumenttien kommentoinnin. Google-sivustot tallentaa säännöllisesti versioita sivusta, joten aiempiin versioihin palaaminen on helppoa.

Ilmoitukset-mallia voi käyttää blogin tapaan.
Tiedostoarkistoon voi siirtää tiedostoja omalta koneelta tai suoraan Google Dokumenteista.
Luettelo-pohjaan voi lisätä, muokata, poistaa ja järjestää tehtäviä. 

Voit myös luoda sivuista omia malleja ja ylläpitää niitä.


Sivuston asetukset

Pääset siirtymään sivustojen asetuksiin etusivun oikean yläkulman Lisää -valikon kautta. Valitse valikosta Ylläpidä sivustoa.

Sivun vasemmassa reunassa näet sivuston sisältö-, asetukset- ja ulkoasu -välilehdet, joissa pääset muokkaamaan sivustosi asetuksia. Tallenna muutokset ja lopuksi siirry sivuillesi Palaa sivustolle -linkin kautta.


Sivuston jakaminen ja käyttöoikeudet

Määritä sivustojen jakamis- ja julkaisuasetukset käyttötarkoituksen ja sisällön mukaan.
Pääset siirtymään jakamisasetuksiin yläpalkin Jaa -kuvakkeen kautta tai vaihtoehtoisesti valikosta Lisää toimintoja -> Sivuston käyttöoikeudet.Lisää haluamasi käyttäjien sähköpostiosoitteet tekstikenttään ja valitse vetovalikosta sopivat muokkausoikeudet. Jos et halua antaa henkilölle muokkausoikeuksia, valitse valikosta Voi katsella. Jos haluat määritellä laajemmat käyttöoikeudet, napsauta Muuta -linkkiä.

Siirryt Muuta -linkin kautta laajempiin Jakamisasetuksiin. Valitse sopivin asetus:


Julkinen verkossa - Kaikki internetin käyttäjät voivat löytää ja käyttää sivustoja kirjautumatta.
Kaikki, joilla on linkki - Linkin saaneella on käyttöoikeus, ei edellytä kirjautumista.
Organisaation nimi - Kaikki organisaation sisällä voivat löytää ja käyttää
Verkkotunnuksen X käyttäjät, joilla on linkki - Kyseisen verkkotunnuksen käyttäjät, joilla on linkki voivat nähdä ja käyttää
Yksityinen - Tämä on oletusasetuksena, voit määritellä käyttöoikeudet henkilökohtaisesti. Edellyttää kirjautumista.

Tallenna lopuksi muokatut asetukset ja napsauta ensimmäisessä näkymässä Jaa-painiketta.


Sivuston optimointi älypuhelimelle

Sivustot voidaan sovittaa automaattisesti toimimaan helppolukuisina myös iOS- ja Android -älypuhelimilla. Sivusto tunnistaa kävijän selaavan sivuja älypuhelimella ja sovittaa sivun leveyden puhelimen näytölle sopivaksi.

Ota ominaisuus käyttöön valitsemalla Lisää - Ylläpidä sivustoa - Yleistä. Valitse sivun alaosasta kohta Mobiililaitteet - Säädä sivusto automaattisesti matkapuhelinkäyttöä varten.

Otettuasi ominaisuuden käyttöön voit tarkastella sivuja esikatselulla. Valitse Lisää toimintoja - Esikatsele vain lukuoikeuskäyttäjänä. Valitse vaihtoehdoksi Mobiili tai Työpöytä. Voit vertailla sivujen toimivuutta puhelimen ja tietokoneen välillä.

Seuraavat muokkaukset tehdään automaattisesti:

  • Ylätunniste ja sivun otsikko sovitetaan näytön leveyteen

  • Sivun leveys sovitetaan

  • Vaakasuuntaisen navigaation, sivupalkin ja pudotusvalikkojen sovittaminen näytölle
Sivusto-esimerkkejä

Katso esimerkkejä sivuston käyttömahdollisuuksista englanniksi:

Kerhon/järjestön sivut

Projektisivustot

Perheen omat sivut

Yrityksen Intranet